Tenniselleboog

 

U heeft last van een tenniselleboog?

Uw elleboog bestaat uit 3 lange botten die met elkaar verbonden zijn door middel van spieren, pezen, kapsels en een aantal stevige banden. Aan het lange bot van de bovenarm hechten spieren en pezen vast die ervoor zorgen dat de elleboog kan bewegen. Aan de buitenkant van uw elleboog hechten de spieren vast die bijvoorbeeld de pols op en neer laten bewegen. Door een ongeluk of overbelasting kan de aanhechting aan het bot pijn gaan doen. De overgang van de spieren naar de aanhechting aan het bot bestaat uit peesweefsel. Bij kleine scheurtjes in deze overgang gaat herstel vaak langzaam. Als de overbelasting voort duurt kan het lichaam het herstel niet meer bijbenen. Zo ontstaat een tenniselleboog.

Kan een tenniselleboog zonder operatie herstellen?

Een van de mogelijkheden is het vermijden van de overbelasting waardoor de natuurlijke genezing een kans krijgt. Vaak is ‘de schade’ al zo lang aan de gang, dat het herstelproces niet meer goed op gang komt. Uw arts overweegt dan om een injectie te geven op de plek van de meeste pijn. Deze injectie bevat een verdoving en een hormoon die het slecht doorbloede weefsel een genezingsimpuls geeft. 

Het is wel nodig om tevens de overbelasting te verminderen en een aantal rekoefeningen te doen die de pezen wat rek geven rond het elleboogsgewricht. Een belangrijke oefening is het strekken van de elleboog en het buigen van de pols naar beneden zodat u de pijnlijke plek voelt aanspannen. Als bovenstaande niet voldoende helpt kan een operatie overwogen worden. Tijdens de operatie van uw tenniselleboog worden de pijnlijke vezels van de pezen die aan het bot vasthechten losgemaakt. Deze kunnen dan niet meer voor de pijn zorgen. De kracht in uw elleboog zal hierdoor niet minder worden. 

 

Voor de behandeling

Voordat u de operatie krijgt, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de anesthesioloog en/of orthopedisch consulente. Deze bepaalt of u de operatie kunt ondergaan en geeft u uitleg  over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep. 
 • De operatiedag wordt ingepland.
 • De ingreep vindt plaats onder dagbehandeling, wat betekent dat u weer naar huis kunt op de dag dat u behandeld bent.
 • U herstel thuis na de ingreep.
 

De behandeling stap voor stap

De operatie voor de tenniselleboog verloopt als volgt:

 • De behandeling vindt onder verdoving plaats.
 • De operatie duurt gemiddeld 30 minuten.
 • Tijdens de operatie worden de pijnlijke vezels van de pezen die aan het bot vasthechten losgemaakt. Deze kunnen dan niet meer voor de pijn zorgen.
 • De kracht in uw elleboog zal hierdoor niet minder worden.
 • De wond zal meestal worden gehecht door middel van een oplosbare draad. De gehechte wond wordt met bruine pleisters dichtgeplakt. Hierover komt een witte pleister en een drukverband. De eerste 24 uur na de operatie draagt u een mitella.
 • U komt rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer.
 • Na de operatie krijgt u informatie van de orthopedisch chirug over het verloop van de operatie.
 • Wij maken gebruiken van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel spoedig verloopt.
 • U mag de kliniek na enkele uren verlaten met uw begeleider.
 

De herstelperiode

De herstelperiode duurt gemiddeld 6 tot 10 weken en verloopt als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis.
 • De eerste 24 uur na de operatie draagt u een mitella. Deze mitella zorgt ervoor dat u geen last heeft van een arm die vreemd beweegt door de plaatselijke verdoving.
 • De witte pleister mag u er na 5 dagen afhalen. Hierna kunt u gewoon douchen. Soms gaan de bruine pleisters er vanzelf af, anders kunnen ze er na 10 tot 14 dagen tijdens de controle afgehaald worden.
 • Zwemmen en baden mag u weer als alle pleisters er af zijn en de wondjes droog.
 • Het is belangrijk om meteen vanaf de eerste dag wat oefeningen te doen. U dient de elleboog enkele malen per dag goed te strekken, waarbij u de pols weer langzaam naar beneden moet buigen. Hierdoor zorgt u ervoor dat het weefsel dat is losgemaakt niet spontaan vastgroeit.
 • Met de mitella om mag u niet deelnemen aan het verkeer. Als de arm weer betrouwbaar kan worden belast, kunt u weer autorijden/fietsen etc.  
 • De elleboog blijft enkele weken tot soms enkele maanden lang snel reageren op te zwaar belasten. Met rust, rekoefeningen en een incidentele pijnstiller zakt dit weer af.
 • De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt uiteraard af van het soort werk dat u doet. Een kantoorbaan kan meestal meteen weer worden hervat. Zwaarder werk kan in overleg meestal na enkele dagen tot weken worden hervat.
 • Sportactiviteiten kunnen voorzichtig worden hervat na 3 tot 6 weken. Soms wordt een ander advies gegeven dan hierboven aangegeven. 
 

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan, zo ook bij behandeling van de tenniselleboog. De kans op een complicatie is bij deze ingreep gering.

Mogelijke complicaties die kunnen ontstaan zijn: 

 • Er is een kleine kans op een bloeding in het operatiegebied
 • Een infectie

Neem bij twijfel over bovenstaande complicaties contact op met uw behandelend orthopedisch chirurg.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Nee, het heeft vooral te maken met herhaalde strekbewegingen van pols en vingers. Er bestaat ook een golfers elleboog; dit komt veel minder vaak voor en heeft niet direct te maken met golf, maar wel met herhaalde buigbewegingen van pols en vingers. Deze aandoening geeft pijn aan de binnenzijde van de elleboog.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF