Hallux rigidus

 

U heeft last van artrose in uw voet?

Lopen is bijna vanzelfsprekend, maar pijn aan uw voet kan uw bewegingsvrijheid ernstig beperken. Op verschillende plaatsen in de voet kunt u pijnklachten ervaren mogelijk veroorzaakt door artrose. Artrose in uw voet is erg vervelend. 

Een hallux rigidus is een afwijking aan de voet waarbij er artrose is in het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje. De meest voorkomende klachten zijn pijn en stijfheid, waardoor de voet minder goed afwikkelt. Vaak is de pijn in de ochtend bij het
nemen van de eerste stappen het ergst.

Moet een hallux rigidus altijd operatief behandeld worden?

Allereerst wordt geprobeerd de klachten zonder een operatie te verhelpen. Probeer allereerst op de meest comfortabele schoen te lopen. Een orthopedisch instrumentmaker, podoloog of podotherapeut kan u hierbij helpen. Dit zal de klachten meestal doen verminderen.

Wanneer is een operatie nodig bij een hallux rigidus?

Als hiermee de klachten onvoldoende afnemen kan het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje worden vastgezet (arthrodese). Soms kan worden volstaan met alleen schoonmaken van het gewricht en het verwijderen van aangegroeid bot (cheilectomie). Hierbij worden door de botuitsteeksel verwijderd.

 

Voor de behandeling

Voordat u de hallux rigidus krijgt, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de anesthesioloog en/of orthopedisch consulent. Deze bepaalt of u de operatie kunt ondergaan en geeft u uitleg  over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep. 
 • De operatiedag wordt ingepland. Een hallux rigidus vindt plaats onder dagbehandeling, wat betekent dat u weer naar huis kunt op de dag dat u behandeld bent.
 • U haalt bij voorkeur van tevoren krukken in huis, die u op de dag van de operatie meeneemt naar de kliniek. Dit kunt u onder andere regelen via de thuiszorgwinkel. Voor meer informatie: www.thuiszorgwinkel.nl.
 

De behandeling stap voor stap

De operatie voor behandeling van een hallux rigidus verloopt als volgt:

 • De operatie vindt plaats onder narcose, dat is algehele verdoving of een ruggenprik.
 • De operatie duurt gemiddeld 45 minuten.
 • Tijdens de operatie worden kraakbeenresten en overtollige botaangroei verwijderd.
 • De basis van de grote teen wordt gefixeerd aan het eerste middenvoetsbeentje met twee schroeven; soms worden krammetjes of een plaatje gebruikt. Hierbij wordt de teen iets opwaarts vastgezet (10 graden) om ervoor te zorgen dat de voet weer goed gaat afwikkelen bij het lopen.
 • Het kleine gewrichtje uit het uiteinde van de teen blijft gewoon beweeglijk zodat hiermee nog steeds uw voet kunt afwikkelen.
 • De wond wordt gehecht en er wordt een drukverband aangebracht. 
 • U komt rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer.
 • Na de operatie krijgt u informatie over het verloop van de operatie.
 • Een operatie voor hallux rigidus vindt plaats onder dagbehandeling, wat betekent dat u weer naar huis kunt op de dag dat u behandeld bent.
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een hallux rigidus spoedig verloopt.

 

 

De herstelperiode

De herstelperiode duurt enkele maanden en verloopt als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis.
 • U heeft na de operatie een drukverband met loopzool gekregen, hierop mag u de eerste 6 weken belast op lopen. 
 • Het is belangrijk dat u regelmatig de voet hoog legt.
 • De fysiotherapeut en/of orthopeed leggen u uit welke oefeningen u moet doen.
 • Het is verstandig de eerste twee weken met krukken te lopen, daarna mag u eerst met één kruk en dan zonder krukken lopen of als de pijn en zwelling dat toelaten.
 • Na twee weken komt u op controle in de polikliniek. De wond wordt gecontroleerd en de hechtingen worden verwijderd.
 • Als de botten goed zijn vastgegroeid mag u eigen schoenen aan. Vaak is dit een schoen met een goed voetbed, lage hak en brede leest.
 • U mag autorijden als uw voet weer betrouwbaar voelt en u kracht kunt zetten. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet.
 • De eerste 3-4 maanden kan de voet nog gezwollen en de geopereerde teen stijver, waardoor u de meeste schoenen waarschijnlijk pas na drie maanden weer kunnen dragen. Soms is het lastig om goed in een schoen of laars te komen. Het dragen van hoge hakken wordt ontraden en is bovendien lang niet altijd mogelijk.
 

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan, zo ook bij de hallux rigidus. De kans op een complicatie is bij deze ingreep gering.

Mogelijke complicaties die kunnen ontstaan zijn: 

 • Een infectie
 • Vertraagde wondgenezing
 • Zenuwschade
 • Een nabloeding
 • Ook kan het voorkomen dat de botten vertraagd of niet aan elkaar groeien.
 • Een niet veel voorkomende complicatie na een voetoperatie is het ontstaan van een trombosebeen of een longembolie. Trombose is een bloedstolsel dat een vat afsluit. Als de kuit harder en pijnlijker aanvoelt, roder is of glanst, kan er sprake zijn van een trombosebeen. Neem bij twijfel onmiddellijk contact op met de behandelend orthopeed. Om het risico van een trombosebeen te verminderen krijgt u een recept mee voor bloedverdunnende injecties die u gedurende de eerste twee weken gipsimmobilisatie moet gebruiken. 

Neem bij twijfel contact over mogelijke behandeling met uw behandelend orthopedisch chirug.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Probeer allereerst op de meest comfortabele schoen te lopen. Deze is ruim genoeg en heeft platte hakken. Daarnaast kan er een afwikkelvoorziening door een orthopedisch instrumentmaker, podoloog of podotherapeut worden gemaakt. Deze zal de klachten meestal doen verminderen.

Als hiermee de klachten onvoldoende afnemen kan het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje worden vastgezet (arthrodese). Soms kan worden volstaan met alleen schoonmaken van het gewricht met verwijderen van aangegroeid bot (cheilectomie).

Tijdens de operatie worden kraakbeenresten en overtollige botaangroei verwijderd. De basis van de grote teen wordt gefixeerd aan het eerste middenvoetsbeentje met twee schroeven; soms worden krammetjes of een plaatje gebruikt. Hierbij wordt de teen iets opwaarts vastgezet (15 graden) om ervoor te zorgen dat de voet weer goed gaat afwikkelen bij het lopen. Het kleine gewrichtje uit het uiteinde van de teen blijft gewoon beweeglijk zodat hiermee nog steeds kunt “klauwen”.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF