Medische top specialisten
Uw zorgverzekeraar vergoedt 100%
Klantwaardering 9,1
Afspraak binnen een week
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Welke knieoperaties voert Medinova uit?

U heeft last van uw knie?

Knieklachten zijn er in verschillende niveaus. Het kan veroorzaakt worden door een ongeval of tijdens het sporten, of simpelweg door slijtage van één van de onderdelen in de knie.

Hoe werkt het kniegewricht?

Uw knie is een scharniergewricht dat bestaat uit drie met kraakbeen bedekte botdelen: onderkant dijbeen, bovenkant scheenbeen en knieschijf. Deze delen zijn met elkaar verbonden door middel van spieren, pezen, kapsels en een aantal stevige banden. De uiteinden van de botten zijn bedekt met kraakbeen zodat uw knie soepel en pijnvrij kan bewegen.

Tussen de botuiteinden van het dijbeen en het scheenbeen zitten de binnen- en buitenmeniscus die de schokken opvangen en de wrijving in de knie verminderen. Het kniekapsel omsluit het hele gewricht en maakt de gewrichtsvloeistof aan die het kraakbeen smeert. Door deze vloeistof is er minder wrijving in de knie.

Welke klachten en behandelingen zijn er?

De uiteindelijke behandeling is afhankelijk van uw klachten en het advies van uw specialist. Medinova biedt onderstaande behandelingen door top specialisten aan voor genoemde klachten en 100% vergoed door elke zorgverzekeraar.

Slijtage:
Veel mensen hebben last van gewrichtsslijtage of artrose. Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan deze uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden niet meer soepel langs elkaar waardoor bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Als de slijtage zich voortzet, nemen de klachten steeds meer toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan meestal niet meer. Een operatie is vaak nog het enige alternatief.

Kijkoperatie:
Wanneer uw specialist vermoedt dat er letsel in de knie aanwezig zal hij u aanraden om een kijkoperatie te ondergaan om de oorzaak vast te stellen. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door losse botfragmenten, een probleem met de meniscus of het kraakbeen.

Een halve of hele knieprothese:
U ervaart dat bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Door slijtage van de gewrichtsvlakken glijden deze niet meer soepel langs elkaar. U heeft klachten als een beperkte loopafstand, moeite met traplopen, een gezwollen knie, stijfheid, een onbetrouwbaar gevoel en/of een verstoorde nachtrust. Medicijnen en fysiotherapie helpen niet meer. Een halve of hele knieprothese is dan wellicht de oplossing voor u.

Knieschijfprothese niet meer uitgevoerd in Nederland:
U ervaart een stijve, soms gezwollen en pijnlijke knie. Deze pijn treedt soms op na intensieve activiteiten, maar doet zich later ook meer en meer voor bij dagelijkse activiteiten of ’s nachts. Mogelijk is de kraakbeenbedekking van uw knie gaan slijten als gevolg van een ongeluk, een botbreuk of veroudering. In Nederland wordt de behandeling met een knieschijfprothese niet meer uitgevoerd omdat de resultaten op langere termijn tegenvallen. Alternatieven kunt u met de specialist bespreken.

Meniscus:
U ervaart vrijwel constant pijn aan één zijde van uw knie. Door irritatie kan deze gaan zwellen met vocht in de knie, deze kan onbetrouwbaar aanvoelen of “op slot” gaan. Een scheur in uw meniscus is waarschijnlijk dan de oorzaak van uw probleem.

Voorste kruisband:
De meest voorkomende klachten zijn een gevoel van doorzakken, pijn en/of blokkeren van de knie. In bijna alle gevallen van een scheuring hoor je een “knappend” geluid. De knie zwelt snel op en voelt direct instabiel en pijnlijk aan. Waarschijnlijk is uw voorste kruisband beschadigd, deze controleert normaal de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

Achterste kruisband:
Vaak gaat letsel aan de achterste kruisband gepaard met voorste kruisbandletsel. Bij letsel aan de achterste kruisbandletsel blijkt vaak ook dat de buitenachterzijde van de knie is beschadigd. Veel voorkomende knieklachten bij letsel aan de achterste kruisband zijn knie instabiliteit, bloeduitstorting in de knieholte, pijn bij het neerzetten van de hak op de grond.

Knie schiet uit de kom:
Uw knie schiet regelmatig uit de kom. Het kan na veelvuldig voorkomen gebeuren dat op een gegeven moment het bandje dat de knieschijf en de binnenzijde van het bovenbeen verbindt, scheurt. Wellicht dient dit bandje, de mediale patellofemorale ligament (MPFL) geheten, operatief gereconstrueerd moet worden.

Knieschijf spoort niet goed:
Wanneer u lang bestaande pijnklachten van de knieschijf heeft en fysiotherapie heeft weinig tot geen effect gehad, kan de orthopeed u helpen met het middels taping of operatief juist laten sporen van uw knieschijf, een reefplastiek geheten.

Standscorrectie van het been (Osteotomie):
Wanneer er door slijtage, meestal aan de binnenkant van de knie, een scheve stand is ontstaan, kan deze worden gecorrigeerd middels een osteotomie.

Sportblessure:
Wanneer u tijdens het sporten geblesseerd raakt aan uw knie kunt u met een verwijsbrief van uw huisarts bij één van onze orthopedisch chirurgen terecht. Naast de gangbare orthopedische ingrepen zijn zij gespecialiseerd in het behandelen van sport gerelateerde blessures, waaronder de knieblessure.

 

Contact of een afspraak maken

U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen of direct een afspraak bij ons maken via de buttons hieronder, meestal kunnen wij uw eerste consult al binnen één week inplannen.

 

Download informatiefolders

Voor meer informatie per behandeling kunt u onderstaande informatiefolders downloaden.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF