Achterste kruisband

 

U heeft last van uw achterste kruisband?

De achterste kruisband is een zeer stevige knieband die in het kniegewricht achter de voorste kruisband ligt. Deze kruisband zal niet snel scheuren. Medinova biedt mogelijkheden om de klachten te verhelpen.

 

Voor de behandeling

De diagnose

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld door röntgenfoto’s of een MRI. Met
lichamelijk onderzoek test de orthopedisch chirurg de beweeglijkheid van de knie. De orthopedisch chirurg kan voor u een achterste kruisbandreconstructie aanraden. 

Voorbereiding op de opname

 • U bezoekt de orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep van een achterste kruisbandreconstructie.
 • De operatiedag wordt ingepland, de ingreep vindt plaats in dagbehandeling dit betekent dat u na de ingreep nog enkele uren in de kliniek verblijft.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.
 

De behandeling stap voor stap

De reconstructie van de achterste kruisband verloopt als volgt:

 • U krijgt een reconstructie van de achterste kruisband. Via een kijkoperatie zal de achterste kruisband worden vervangen en eventueel letsel aan de buitenachterzijde van de knie hersteld.
 • U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na een aantal uren na de ingreep weer naar huis om verder te herstellen.
 • De operatie gebeurt onder algehele narcose.
 • De operatie duurt ongeveer 90 minuten.
 • De wonden worden gehecht.  
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een reconstructie van de achterste kruisband spoedig verloopt.

 

 

De herstelperiode

De herstelperiode na een achterste kruisbandreconstructie neemt enkele maanden in beslag en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis om verder te herstellen.
 • In de periode na de achterste kruisbandoperatie zult u intensief moeten samenwerken met uw fysiotherapeut om door middel van de juiste oefeningen de functie van uw knie weer volledig te herstellen.
 • U zult ook langer met een brace om moeten lopen.
 • De knie zal de eerste tijd dik en gevoelig zijn. Vooral de eerste dagen zorgt de pijn en zwelling voor ongemak. Ook door belasten/oefenen kan de zwelling toenemen.
 • Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. 
 

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties, dus ook bij de achterste kruisbandreconstructie.
Overleg bij onderstaande complicaties met uw orthopedisch chirurg voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding van de wondjes of in de knie
 • De wondjes blijven soms lang gevoelig; of de huid rond de wondjes voelt doof aan
 • Er kan een trombosebeen of longembolie ontstaan. Ter preventie hiervan krijgt u bloedverdunners voorgeschreven
 • Infectie van het kniegewricht
 • Schade door de operatie aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten. Dit is zeer zeldzaam.
 • Soms blijft een instabiliteit bestaan.
 • Mogelijk kan tijdelijk of blijvend dof gevoel optreden (hyposensibiliteit) door twee huidzenuwen. 
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Vaak gaat letsel aan de achterste kruisband gepaard met voorste kruisbandletsel. Bij letsel aan de achterste kruisbandletsel blijkt vaak ook dat de buitenachterzijde van de knie is beschadigd. Veel voorkomende knieklachten bij letsel aan de achterste kruisband zijn knie instabiliteit, bloeduitstorting in de knieholte, pijn bij het neerzetten van de hak op de grond.

Als u een beschadiging aan de achterste kruisband niet laat behandelen kan de positie van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen veranderen. Dit kan verdere klachten met zich meebrengen, zoals een krakende knie. Het is daarom belangrijk achterste kruisbandletsel niet onbehandeld te laten. De achterste kruisband hoeft niet altijd operatief behandeld te worden, met de juiste oefeningen van de fysiotherapeut kunnen de spieren aangesterkt worden wat de instabiliteit van de knie zal verminderen.

Wanneer het letsel te fors is om met alleen fysiotherapie te behandelen zal de orthopedisch chirurg een operatie aanraden. Via een kijkoperatie zal de achterste kruisband worden vervangen en eventueel letsel aan de buitenachterzijde van de knie hersteld.

De achterste kruisbandreconstructie is technisch een stuk ingewikkelder dan een voorste kruisbandoperatie, vooral door de ligging van de kruisband. Als u al langer rondloopt met een achterste kruisbandletsel waardoor de stand van uw been ook is veranderd, zal de uitkomst van een achterste kruisbandoperatie moeilijk te voorspellen zijn.

In de periode na de achterste kruisbandoperatie zult u intensief moeten samenwerken met uw fysiotherapeut om door middel van de juiste oefeningen de functie van uw knie weer volledig te herstellen. U zult ook langer met een brace om moeten lopen.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF