Halve knieprothese

 

U heeft last van slijtage van de knie?

Veel mensen hebben last van gewrichtsslijtage of artrose. Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan deze uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden niet meer soepel langs elkaar waardoor bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Als de slijtage zich voortzet, nemen de klachten toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan meestal niet meer. Een operatie is vaak het enige alternatief. Het krijgen van een halve knieprothese betekent dat een gedeelte van het kniegewricht wordt vervangen door kunstmateriaal.

Een halve knieprothese wordt ook wel een hemi-knieprothese genoemd. De halve knieprothese vervangt niet de kruisbanden, daarom moeten de kruisbanden intact zijn bij deze ingreep. 

Pijnklachten door artrose leiden bijvoorbeeld tot:

 • Ernstig beperkte loopafstand.
 • Verstoorde nachtrust.
 • Traplopen gaat moeilijk.
 • Gezwollen knie.
 • Onbetrouwbaar aanvoelen van de knie.
 • Het been kan een "O" of "X" stand hebben aangenomen.
 • Afname van de buiging of strekking van de knie.

Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. Die knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie.

 

Voor de behandeling

Het krijgen van een halve knieprothese betekent dat een gedeelte van het kniegewricht wordt vervangen door kunstmateriaal. Het doel van de operatie is een pijnloze knie, die weer goed kan bewegen en een mooi recht been. Dit is niet altijd haalbaar, maar meestal wordt de situatie veel beter dan voor de operatie.

De diagnose

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan. Als uit het onderzoek blijkt dat u baat kunt hebben bij een knieoperatie, kan de arts u adviseren om een halve knieprothese te laten plaatsen. U beslist uiteindelijk zelf of u deze operatie wilt ondergaan.

Voorbereiding op de opname

 • U bezoekt de orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van een halve knieprothese kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep van een halve knieprothese.
 • De operatiedag wordt ingepland.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek of het ziekenhuis.
 • De totale opnameduur is twee dagen.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.
 • Een halve knieprothese krijgen is geen kleinigheid. Het is een grote operatie met een lange herstelperiode. Het is belangrijk dat u zich dat vooraf goed realiseert. Hoe beter uw conditie en hoe beter de spieren van de benen getraind zijn voorafgaand aan de ingreep, des te beter verloopt deze herstelperiode na het verkrijgen van een halve knieprothese.
 

De behandeling stap voor stap

De behandeling verloopt als volgt:

 • Een halve knieprothese is een gedeelte van de vervanging van het kniegewricht.
 • U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na twee dagen na uw operatie weer naar huis om verder te herstellen.
 • Het plaatsen van een halve knieprothese gebeurt onder algehele narcose.
 • De operatie duurt ongeveer 60 minuten.
 • De orthopedisch chirurg maakt een verticale snee van ongeveer tien centimeter aan de kant van de slijtage.
 • Het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen zal worden verwijderd en vervangen door twee metalen prothesedelen die met sneluithardend botcement worden vastgezet.
 • Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst dat functioneert als de nieuwe meniscus. 
 • Op de operatiekamer wordt er een drukverband aangelegd. 
 • De hechtingen of nietjes worden na ongeveer 14 dagen bij ons op de polikliniek verwijderd.
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een halve knieprothese spoedig verloopt.
 

HET KNIEGEWRICHT BESTAAT UIT DRIE BOTDELEN: HET DIJBEEN, HET SCHEENBEEN EN DE KNIESCHIJF

 

De herstelperiode

De herstelperiode na het plaatsen van een halve knieprothese neemt enkele maanden in beslag en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • Na de operatie verblijft u op de afdeling tot u zelfstandig met de krukken kan lopen, de wond gecontroleerd is en een eventuele röntgenfoto gemaakt is. Meestal betekent dat 1 nacht opname.
 • U bent niet ziek, u hoeft dus niet in bed te blijven en overdag draagt u gemakkelijk zittende kleding en schoenen. Meestal kunt u dan ook de knie 90 graden buigen en goed strekken en kunt u zich binnen enkele dagen voldoende zelfstandig bewegen om weer naar huis te kunnen.
 • De eerste periode loopt u met twee krukken. Als u voor de eerste keer op controle komt, wordt met u besproken of het gebruik van de loopkrukken afgebouwd kan worden en hoe u dit het beste kunt doen.
 • U mag de eerste zes weken na de operatie  niet zelf autorijden of fietsen (wel op de hometrainer). Na deze periode mag u weer autorijden als u zelfstandig zonder loopkrukken kunt lopen, u weer kracht kunt zetten met uw voet en uw looppatroon normaal is. U mag na deze periode weer fietsen als u zelfstandig zonder loopkrukken kunt lopen, uw knie voldoende kunt buigen en op één been in balans kunt staan.
 • Sportactiviteiten kunnen worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of uw fysiotherapeut.
 • De termijn waarop u weer aan het werk kunt gaan, hangt af van het soort werk dat u doet.
 

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan, zo ook bij het plaatsen van een halve knieprothese. Soms is het resultaat van de halve knieprothese niet wat u ervan had gehoopt. Er kan een pijnlijke sensatie in de knie blijven ondanks de prothese.

Bij de volgende complicaties kan behandeling door de specialist noodzakelijk zijn:

 • Een nabloeding in de knie
 • De wond blijft te lang gevoelig
 • Een trombosebeen of longembolie
 • Instabiliteit van de knie
 • Infectie van de halve knieprothese
 • Schade door de operatie aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.
 • Door de halve knieprothese kan de druk in het gezonde deel van de knie toenemen en ook klachten en artrose gaan geven.

 

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Aan de hand van onderzoeksgegevens en röntgenfoto’s bepaalt de orthopedisch chirurg de operatieplanning, de grootte van de halve kunstknie en de exacte plaats. U wordt op de dag van de opname geopereerd. Het versleten kraakbeen van het boven- en onderbeen zal worden verwijderd en vervangen door twee metalen prothesedelen die met sneluithardend botcement worden vastgezet. Hiertussen wordt een kunststof schijfje geplaatst dat functioneert als de nieuwe meniscus. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur. De dag na de operatie kunt u alweer naar huis.

In de klinieken van Medinova is gekozen voor een minimaal invasieve techniek. Dit betekent dat er geopereerd wordt met zo min mogelijk weefselschade. In vergelijking met de normale operatiemethode wordt niet alleen de snee in de huid kleiner, maar wat belangrijker is, ook de snee door de spieren en pezen blijft beperkt. Hierdoor zult u sneller herstellen. De hele herstelperiode duurt gemiddeld 12 weken voor wat betreft de zwaarste fase. U moet zich er van bewust zijn dat uw knie niet meer zo wordt als in uw jonge jaren. Er kunnen wat beperkingen blijven.

Beslissende factoren voor de levensduur en werking zijn natuurlijk de lichaamsbelasting en de kwaliteit van de botstructuur. Dit in combinatie met de kwaliteit van het materiaal van de knieprothese. Tot op heden doet 98% van de door Medinova specialisten gebruikte halve knieprothesen het na 12 jaar nog goed. Als de prothese versleten is zal worden bekeken of er weer een nieuwe halve knieprothese kan worden geplaatst of dat dit een totale knieprothese moet worden.

De knie bestaat uit 3 met kraakbeen beklede compartimenten. De binnen-, buiten- en voorkant. Wanneer alleen de binnen- of de buitenkant van de knie is versleten kan hier soms een halve knie prothese worden geplaatst. Wanneer zowel de binnenkant als de buitenkant zijn versleten, kan een halve knieprothese niet meer worden geplaatst. Meestal zal dan worden gekozen voor een totale knie prothese.

Wij adviseren u 7 dagen tot tenminste 48 uur vóór de geplande operatiedatum te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken de wondgenezing vertraagt en hierdoor kunnen mogelijk complicaties optreden na de operatie.

Als de infectie binnen 6 weken na operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de knie en antibiotica kan de prothese worden behouden. Indien een langere termijn verstrijkt, moet de halve knieprothese meestal worden verwijderd om later na volledige genezing van de infectie weer een nieuwe prothese te implanteren.

Een geïnfecteerde halve knieprothese vereist vaak meerdere operaties om de botvlakken vrij van bacteriën te krijgen. Als uiteindelijk opnieuw een  halve knieprothese wordt geplaatst , zal gedurende ongeveer een half jaar een combinatie van antibiotica gegeven worden om de nieuwe prothese te beschermen.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF