Kniekijkoperatie

 

Inleiding

Wanneer u pijn heeft aan uw knie, zal de orthopedisch chirurg deze onderzoeken. Wanneer hij verdenkt dat er letsel in de knie aanwezig is, zal hij u aanraden een kijkoperatie (een arthroscopie) te ondergaan om vast te stellen waardoor dit wordt veroorzaakt en dit eventueel tijdens de operatie te verhelpen.

Wat als de chirurg iets vindt tijdens de kijkoperatie van de knie?

Als de orthopedisch chirurg tijdens de knie kijkoperatie bijvoorbeeld een beschadigde meniscus constateert, zal hij de beschadigde delen direct verwijderen. Daarnaast voert de orthopedisch chirurg tijdens de knie kijkoperatie meer behandeling uit zoals: 

 • Het verwijderen van een los brokstuk.
 • Het verwijderen of hechten van een gescheurde meniscus.
 • Een kraakbeenbehandeling.

Een knie kijkoperatie kan ook worden gebruikt als ondersteuning bij een ingreep die te maken heeft met het kniegewricht. Bijvoorbeeld bij het herstellen van een breuk in het gewrichtsvlak van de knie of bij het transplanteren van een pees als kruisband.

Als de orthopedisch chirurg tijdens de kijkoperatie van de knie bijvoorbeeld een beschadigde meniscus constateert, zal hij de beschadigde delen verwijderen. Randen van beschadigd kraakbeen worden gladgemaakt, maar kraakbeen kan helaas nog niet worden vernieuwd of hersteld.

 

Voor de behandeling

Diagnose 

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld door röntgenfoto’s of een MRI. Wanneer hij verdenkt dat er letsel in de knie aanwezig is, zal hij u aanraden een kijkoperatie (een arthroscopie) te ondergaan om vast te stellen waardoor dit wordt veroorzaakt en dit eventueel tijdens de operatie te verhelpen.

Voorbereiding op de opname

 • U bezoekt de orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de kniekijkoperatie kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de kniekijkoperatie.
 • De operatiedag wordt ingepland, de kniekijkoperatie vindt plaats in dagbehandeling dit betekent dat u na de ingreep nog enkele uren in de kliniek verblijft.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.
 

De behandeling stap voor stap

De behandeling verloopt als volgt:

 • U krijgt een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg vermoedt letsel in de knie, het letsel zal eventueel direct tijdens de operatie indien mogelijk worden hersteld. 
 • U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na een aantal uur weer naar huis om verder te herstellen.
 • De operatie gebeurt onder algehele narcose of onder regionale verdoving d.m.v. een ruggenprik. (Dit verschilt per locatie van Medinova, vraag uw behandelend specialist of POS-medewerker welke verdoving bij uw operatie zal worden toegepast.)
 • De operatie duurt ongeveer 40 tot 60 minuten.
 • Er worden meestal twee kleine sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter. Door het ene gaatje kan de kijkbuis worden geschoven en door het andere gaatje kan een werkinstrument worden ingebracht, zoals een paktangetje of een knipschaartje.
 • Direct na de operatie worden de wondjes dichtgemaakt. Hier overheen worden witte pleisters geplakt en daarna nog een groot absorberend verband.
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een kniekijkoperatie spoedig verloopt.

 

 

 

De herstelperiode

De herstelperiode na een kniekijkoperatie duurt gemiddeld 2 tot 6 weken. Echter het herstel is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd, de kwaliteit van het kraakbeen, het soort ingreep en de mate waarin u zich aan alle adviezen hebt gehouden. In grote lijnen verloopt de herstelperiode als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis.
 • Na de operatie mag u het been volledig belasten, u gebruikt de krukken ter ondersteuning. Probeer zo snel mogelijk uw normale looppatroon te hervatten.
 • U mag uw geopereerde been belasten op geleide van de klachten. Dat wil zeggen: wanneer uw knie reageert met zwelling heeft u iets te veel gedaan en dient u even een stapje terug te nemen. Ook kunt u bij pijn en zwelling koelen met ijs-packs (niet direct op de huid) en uw been hoog leggen.
 • Oefenen mag u direct na de ingreep starten.
 • Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. Dit is
  doorgaans na drie tot zes weken na de operatie.

 

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties, zo ook bij de kniekijkoperatie, al is de kans op een complicatie bij deze (kleine) ingreep gering. 
Overleg bij onderstaande complicaties met uw orthopedisch chirurg voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding van de wondjes of in de knie
 • De wondjes blijven soms lang gevoelig; of de huid rond de wondjes voelt doof aan. De littekentjes kunnen wat verdikt en pijnlijk aanvoelen. 
 • Er kan een trombosebeen of longembolie ontstaan. 
 • Infectie van het kniegewricht.
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Om in het kniegewricht te kunnen kijken worden er meestal twee kleine sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter. Door het ene gaatje kan de kijkbuis worden geschoven en door het andere gaatje kan een werkinstrument worden ingebracht, zoals een paktangetje of een knipschaartje. Indien het onderzoek uitwijst dat er een afwijking aanwezig is, zoals een gescheurde meniscus, kan de orthopedisch chirurg deze gelijktijdig behandelen.

Als de orthopedisch chirurg tijdens de kijkoperatie van de knie bijvoorbeeld een beschadigde meniscus constateert, zal hij de beschadigde delen verwijderen. Randen van beschadigd kraakbeen worden gladgemaakt, maar kraakbeen kan helaas nog niet worden vernieuwd of hersteld.

Direct na de operatie worden de wondjes dichtgemaakt. Hier overheen worden witte pleisters geplakt en daarna nog een groot absorberend verband.

Een knie kijkoperatie heeft een aantal grote voordelen boven een ‘open’ operatie:

 • Het is een relatief kleine operatie
 • U verblijft slechts enkele uren in een kliniek.
 • De littekens zijn kleiner, meestal slechts één centimeter lang
 • Het hestel na de operatie verloopt vlotter, u kunt in veel gevallen snel weer uw dagelijkse bezigheden oppakken. Iedere operatie blijft echter uniek, afhankelijk van de beschadigingen in de knie kan de tijdsduur van de revalidatie verschillen per patiënt

Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten kunnen, als de knie het toelaat, voorzichtig worden hervat na 4 tot 6 weken, tenzij anders met u wordt afgesproken door uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het werk wat u doet: hervatten van een kantoorbaan is meestal mogelijk na enkele dagen. Zwaarder werk kan meestal na enkele weken worden hervat.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF