Meniscus

 

Inleiding

De meniscus is een rubberachtige, halve maanvormige structuur aan de binnen- en buitenzijde in de knie. Een mens heeft dus twee menisci in elke knie. De meniscus fungeert als een soort stootkussen tussen het boven- en onderbeen. De meniscus is slecht doorbloed: alleen de randen van de meniscus, waar deze vastzit aan het kniekapsel, worden doorbloed. Deze matige doorbloeding is mede de oorzaak van de slechte spontane genezing van eventuele scheuren in de meniscus.

De meniscus kan tot problemen leiden in de knie, meestal doordat er een scheur in is ontstaan. De klachten die ontstaan bij een scheur van de meniscus zijn:

 • Vrijwel altijd pijn in de knie, aan de kant van de scheur.
 • De knie kan ten gevolge van de irritatie gaan zwellen; er komt vocht in de knie.
 • De knie kan onbetrouwbaar aanvoelen.
 • De knie kan “op slot” gaan en niet meer wil buigen of strekken.

Een scheur in de meniscus kan goed gediagnosticeerd worden bij het lichamelijk onderzoek; in dat geval wordt meestal en kniekijkoperatie (ofwel: arthroscopie) geadviseerd. Een enkele keer is de diagnose van een gescheurde meniscus onduidelijk en wordt eerst een MRI scan gemaakt.

Er zijn verschillende soorten scheuren mogelijk, op verschillende plaatsen in de meniscus. Behalve dat de gescheurde meniscus de eerder genoemde pijnklachten kan geven, kan ten gevolge van de scheur ook kraakbeenschade ontstaan.

 

Voor de behandeling

Diagnose 

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld door röntgenfoto’s of een MRI. Wanneer de orthopedisch chirurg vermoedt dat u meniscusletsel heeft, zal hij u aanraden een kijkoperatie (een arthroscopie) te ondergaan om het meniscusletsel vast te stellen, hierbij wordt de gescheurde meniscus verwijderd.

Voordat u de kniekijkoperatie ondergaat vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de POS-medewerker, orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de kniekijkoperatie kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de kniekijkoperatie.
 • De operatiedag wordt in principe ingepland, de kniekijkoperatie vindt plaats in dagbehandeling dit betekent dat u na de ingreep nog enkele uren in de kliniek verblijft.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.

 

 

Behandeling

De behandeling verloopt als volgt:

 • U krijgt een kijkoperatie. De orthopedisch chirurg vermoedt letsel in de knie (gescheurde meniscus). Tijdens de kijkoperatie zal de gescheurde meniscus worden verwijderd. 
 • U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na een aantal uur weer naar huis om verder te herstellen.
 • De operatie gebeurt onder algehele narcose.
 • De operatie duurt ongeveer 40 tot 60 minuten.
 • Er worden meestal twee kleine sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter. Door het ene gaatje kan de kijkbuis worden geschoven en door het andere gaatje kan een werkinstrument worden ingebracht, zoals een paktangetje of een knipschaartje.
 • Direct na de operatie wordt de wond gehecht met hechtstrips. Hier overheen worden witte pleisters geplakt en daarna nog een groot absorberend verband.
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een kniekijkoperatie spoedig verloopt.
 

De herstelperiode

De herstelperiode na een kniekijkoperatie duurt gemiddeld 2 tot 6 weken. In grote lijnen verloopt de herstelperiode als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis.
 • Na de operatie mag u het been volledig belasten, u gebruikt de krukken ter ondersteuning. Probeer zo snel mogelijk uw normale looppatroon te hervatten.
 • U mag uw geopereerde been belasten op geleide van de klachten. Dat wil zeggen: wanneer uw knie reageert met zwelling heeft u iets te veel gedaan en dient u even een stapje terug te nemen. Ook kunt u bij pijn en zwelling koelen met cold-packs (met tussenlaag) en uw been hoog leggen.
 • U mag douchen, wel dient u de knie(wondjes) 5 dagen droog en steriel te houden zodat de wondjes kunnen genezen en de kans op infectie zo klein mogelijk is.
 • Oefenen mag u direct na de ingreep starten.
 • Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. Dit is
  doorgaans na drie tot zes weken na de operatie.

Soms wordt een ander advies gegeven dan hierboven aangegeven. Indien bijvoorbeeld de meniscus is gehecht, mag de knie niet volledig worden belast gedurende een bepaalde periode, meestal 6 weken. Dit zal uitgebreid met u worden besproken.

 

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties, zo ook bij de kniekijkoperatie, al is de kans op een complicatie bij deze (kleine) ingreep gering. 

Overleg bij onderstaande complicaties met uw orthopedisch chirurg voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding van de wondjes of in de knie
 • De wondjes blijven soms lang gevoelig; of de huid rond de wondjes voelt doof aan. De littekentjes kunnen wat verdikt en pijnlijk aanvoelen.
 • Schade aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten door de operatie; dit is zeer zeldzaam.
 • Er kan een trombosebeen of longembolie ontstaan. Ter preventie hiervan krijgt u bloedverdunners voorgeschreven
 • Infectie van het kniegewricht.
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Om in het kniegewricht te kunnen kijken worden er meestal twee kleine sneetjes gemaakt van ongeveer een centimeter. Door het ene gaatje kan de kijkbuis worden geschoven en door het andere gaatje kan een werkinstrument worden ingebracht, zoals een paktangetje of een knipschaartje. Indien het onderzoek uitwijst dat er een afwijking aanwezig is, zoals een gescheurde meniscus, kan de orthopedisch chirurg deze gelijktijdig behandelen.

Een knie kijkoperatie heeft een aantal grote voordelen boven een ‘open’ operatie:

 • Het is een relatief kleine operatie
 • U verblijft slechts enkele uren in een kliniek.
 • De littekens zijn kleiner, meestal slechts één centimeter lang
 • Het hestel na de operatie verloopt vlotter, u kunt in veel gevallen snel weer uw dagelijkse bezigheden oppakken. Iedere operatie blijft echter uniek, afhankelijk van de beschadigingen in de knie kan de tijdsduur van de revalidatie verschillen per patiënt

Meestal gebruikt u krukken ter ondersteuning, indien u geen last heeft mag u het krukgebruik gaan afbouwen. Eerst met 1 kruk (de kruk aan de niet-geopereerde zijde), daarna mag u zonder krukken lopen (gewoonlijk is dit na 3-5 dagen). Maar als de meniscus wordt gehecht, kan het soms nodig zijn om 6 weken een achterspalk te dragen. Daarnaast bestaat er dan een hurk-verbod voor 3 maanden. Overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut over het juiste advies.

De kans op genezing van een gehechte meniscus hangt af van vele factoren: de plaats en grootte van de scheur, de kwaliteit van de meniscus, de fixatie van de scheur, de nabehandeling en vooral ook van de stabiliteit van de knie. De kans op genezing van eem gehechte meniscus is erg klein bij een instabiele knie met een gescheurde voorste kruisband. Reconstructie van de voorste kruisband kan dan een oplossing zijn. De kans op genezing van een gehechte meniscus ligt ongeveer tussen 70 tot 90 %.

Een gescheurde meniscus geneest niet vanzelf. Soms kan de scheur gehecht worden, maar meestal zal het gescheurde gedeelte van de meniscus worden verwijderd. Er wordt niet meer dan nodig verwijderd van de meniscus, om dat de schokdempende functie van de meniscus zoveel mogelijk wordt bewaard. Het gedeelte van de meniscus dat is verwijderd, groeit niet meer aan.

Het kan zeker zin hebben om een gescheurde meniscus te opereren bij een oudere patient, vooral als  de slijtage in de knie meevalt en als de  knie op slot gaat door de scheur.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF