Knieprothese

 

U heeft last van uw knie?

Het krijgen van een knieprothese betekent dat het kniegewricht wordt vervangen door kunstmateriaal. Het doel van de operatie is een pijnloze knie, die weer goed kan bewegen en een mooi recht been. Dit is niet altijd haalbaar, maar meestal wordt de situatie veel beter dan voor de operatie.

Veel mensen hebben last van gewrichtsslijtage of artrose. Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van het gewricht aangetast en kan deze uiteindelijk helemaal verdwijnen. De gewrichtsvlakken glijden niet meer soepel langs elkaar waardoor bewegen steeds moeilijker en pijnlijker wordt. Als de slijtage zich voortzet, nemen de klachten toe. Medicijnen en fysiotherapie helpen dan meestal niet meer. Een operatie is vaak het enige alternatief.

Pijnklachten door artrose leiden bijvoorbeeld tot:

 • Ernstig beperkte loopafstand.
 • Verstoorde nachtrust.
 • Traplopen gaat moeilijk.
 • Gezwollen knie.
 • Onbetrouwbaar aanvoelen van de knie.
 • Het been kan een "O" of "X" stand hebben aangenomen.
 • Afname van de buiging of strekking van de knie.

Signature-techniek

Eén van de technieken die gebruikt wordt om een totale knieprothese te plaatsen is de Signature-techniek. Bij de Signaturetechniek wordt voorafgaand aan de operatie een persoonlijke mal gemaakt die alleen op uw knie past. Bij Medinova wordt deze techniek in de klinieken in Breda en Rotterdam toegepast.

 

Voor de behandeling

Het krijgen van een knieprothese betekent dat het kniegewricht wordt vervangen door kunstmateriaal. Het doel van de operatie is een pijnloze knie, die weer goed kan bewegen en een mooi recht been. Dit is niet altijd haalbaar, maar meestal wordt de situatie veel beter dan voor de operatie.

De diagnose

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan. Als uit het onderzoek blijkt dat u baat kunt hebben bij een knieoperatie, kan de arts u adviseren om een knieprothese te laten plaatsen. U beslist uiteindelijk zelf of u deze operatie wilt ondergaan.

Voorbereiding op de opname

 • U bezoekt de orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van een knieprothese kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep van een knieprothese.
 • De operatiedag wordt ingepland.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek.
 • De totale opnameduur is twee tot drie dagen.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.
 • Een knieprothese krijgen is geen kleinigheid. Het is een grote operatie met een lange herstelperiode. Het is belangrijk dat u zich dat vooraf goed realiseert. Hoe beter uw conditie en hoe beter de spieren van de benen getraind zijn voorafgaand aan de ingreep, des te beter verloopt deze herstelperiode na het verkrijgen van een knieprothese.
 

Het kniegewricht bestaat uit drie botdelen: het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf

 

Behandeling

 • Een knieprothese is een vervanging van het kniegewricht. U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na één tot drie dagen na uw operatie weer naar huis.
 • Het plaatsen van een knieprothese gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. De operatie duurt tussen de 45 en 75 minuten.
 • Tijdens de operatie wordt er een verticale snee gemaakt over het midden van de knie.
 • De orthopedisch chirurg verwijdert de aangetaste gewrichtsvlakken en de menisci. Met speciale instrumenten wordt het bot aangepast aan de vorm van de prothese, zodat de botdelen en de prothese goed op elkaar aansluiten en de knie zo soepel mogelijk kan bewegen.
 • De versleten uiteinden van het boven- en onderbeen worden vervangen door metalen prothesedelen. Een kunststof schijf tussen de metalen delen van de prothese (meniscusblok) zorgt ervoor dat de knie soepel kan scharnieren. De knie wordt vervolgens gehecht met krammen of een oplosbare hechting.

In de Medinova klinieken wordt gebruikt gemaakt van zogenaamde high flex protheses waarbij de knie na de operatie heel ver gebogen kan worden. Sommige mensen vinden het prettig als ze weer (bijna) helemaal op de hurken kunnen zitten. Dit kan op een veilige manier omdat deze protheses hiervoor speciaal ontworpen zijn.  
Download hier de infographic over alle wetenswaardigheden over de knieprothese.        

 

 

De herstelperiode

De herstelperiode na het plaatsen van een knieprothese neemt enkele maanden in beslag en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • Na de operatie verblijft u op de afdeling tot u zelfstandig met de krukken kan lopen, de wond gecontroleerd is en een eventuele röntgenfoto gemaakt is. Meestal betekent dat 1 nacht opname.
 • U bent niet ziek, u hoeft dus niet in bed te blijven en overdag draagt u gemakkelijk zittende kleding en schoenen. Meestal kunt u dan ook de knie 90 graden buigen en goed strekken en kunt u zich binnen enkele dagen voldoende zelfstandig bewegen om weer naar huis te kunnen.
 • De eerste periode loopt u met twee krukken. Als u voor de eerste keer op controle komt, wordt met u besproken of het gebruik van de loopkrukken afgebouwd kan worden en hoe u dit het beste kunt doen.
 • U mag de eerste zes weken na de operatie  niet zelf autorijden of fietsen (wel op de hometrainer). Na deze periode mag u weer autorijden als u zelfstandig zonder loopkrukken kunt lopen, u weer kracht kunt zetten met uw voet en uw looppatroon normaal is. U mag na deze periode weer fietsen als u zelfstandig zonder loopkrukken kunt lopen, uw knie voldoende kunt buigen en op één been in balans kunt staan.
 • Sportactiviteiten kunnen worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of uw fysiotherapeut.
 • De termijn waarop u weer aan het werk kunt gaan, hangt af van het soort werk dat u doet.
 

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties ontstaan, zo ook bij het plaatsen van een knieprothese. Soms is het resultaat van de knieprothese niet wat u ervan had gehoopt. Er kan een pijnlijke sensatie in de knie blijven ondanks de prothese.

Bij de volgende complicaties kan behandeling door de specialist noodzakelijk zijn:

 • Een nabloeding in de knie
 • De wond blijft te lang gevoelig
 • Een trombosebeen of longembolie
 • Instabiliteit van de knie
 • Infectie van de knieprothese
 • Schade door de operatie aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.

Kans op complicaties na een totale knieprothese

De kans op een complicatie na een totale knieprothese operatie hangt af van verschillende factoren. Om u een indicatie te geven van de kans op een heroperatie binnen twee jaar en een diepe wondinfectie na een knieprotheseoperatie zijn de landelijke cijfers (2013):

 • Kans op vervolgoperaties binnen twee jaar na een knieprothese operatie: 4,6%
 • Kans op een diepe wondinfectie na een knieprothese operatie: 0,4%
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Als u wakker bent, zorgen de hoest- en slikreflexen ervoor dat de inhoud van de maag niet in de longen kan stromen als u zich verslikt. Tijdens de narcose werken de hoest- en slikreflexen niet. Als u dan niet nuchter bent, zou voedsel uit uw maag in uw longen terecht kunnen komen. Dit heet aspiratie en kan levensbedreigende gevolgen hebben. Ook als u een ruggenprik krijgt moet u nuchter zijn voor de operatie. Tijdens de operatie kan men besluiten om u alsnog een volledige narcose te geven.

U mag de eerste zes weken na de operatie niet zelf autorijden, fietsen of sporten. Na deze periode mag u weer autorijden als u zelfstandig zonder krukken kunt lopen en uw looppatroon normaal is. Na deze periode mag u weer fietsen als u zelfstandig zonder loopkrukken kunt lopen, uw knie voldoende kunt buigen en op één been in balans kunt staan. In overleg met uw orthopedisch chirurg en/of uw fysiotherapeut kunt u weer beginnen met sporten. Het oefenen op een hometrainer met lage weerstand en hoge zadelstand is al na twee weken toegestaan.

Wij adviseren u per direct te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken de wondgenezing vertraagt en hierdoor kunnen mogelijk complicaties optreden na de operatie.

We rekenen tegenwoordig op minimaal vijftien jaar, maar bij zware belasting kan dat minder zijn.

Een revisie van een (deel van een) knieprothese houdt in dat (een deel van) uw prothese moet worden vervangen door een revisieprothese. Dat kan op verschillende manieren, van gedeeltelijk tot geheel, afhankelijk van de reden tot revisie.

Pas na enkele maanden is de knie weer helemaal tot rust gekomen. De termijn waarop u weer aan het werk kunt gaan, hangt af van het soort werk dat u doet.

Een knieprothese bestaat uit twee metalen oppervlakken met daartussen een polyethyleen (kunststof) tussenlaag. Deze oppervlakken veroorzaken het klikkende geluid. De klikkende geluiden komen vooral in de beginfase voor, als u aan het oefenen bent om uw spierkracht en spiercoördinatie weer op peil te brengen. De geluiden veroorzaken geen schade aan de prothese.

Als de infectie binnen zes weken na operatie optreedt en direct wordt behandeld met uitgebreid spoelen van de knie en antibiotica kan de prothese worden behouden. Als de infectie later optreedt en/of niet meteen wordt behandeld, zijn er vaak meerdere operaties nodig om de botvlakken vrij van bacteriën te krijgen. Vaak moet de knieprothese uiteindelijk worden gereviseerd.

Uw mate van invaliditeit bepaalt of u aan een prothese toe bent, in uitzonderlijke gevallen worden prothesen bij 20- en 30-jarigen geplaatst.

Met name bij slanke patiënten of bij patiënten bij wie meerdere protheses zijn geplaatst, kan dit voorkomen. In de maand na uw operatie zult u van ons een zogenaamde prothesepas ontvangen, zodat u kunt aantonen dat u een prothese heeft. Dit pasje is niet verplicht, maar een extra service die wij aanbieden.

Neemt u dan telefonisch of via e-mail contact op met de kliniek. Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed het verwachte resultaat van de ingreep met u.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF