Voorste kruisband

 

U heeft last van uw kniebanden?

De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht. Deze band zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voren schiet wanneer u loopt of een draaibeweging maakt. De voorste kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een ongeluk. Wanneer een voorste kruisband is afgescheurd of volledig uitgerekt, kan er een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht zijn. Voor actieve contactsporters zoals voetballers, basketballers, hockeyers, volleyballers en handballers is er tevens een verhoogd risico op beschadiging van een meniscus of van het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor mensen die in hun beroep lichamelijk actief zijn zoals politiemensen, bouwvakkers en mensen in verzorgende beroepen. Tot slot hebben vrouwen tussen de 11 en 18 jaar, zes tot negen keer verhoogd risico een voorste kruisbandletsel op te lopen. Een gescheurde voorste kruisband herstelt niet vanzelf.

Klachten
De meest voorkomende klachten zijn een gevoel van doorzakken, pijn of het blokkeren van de knie. In bijna alle gevallen van een scheuring (80%) hoor je een ‘knappend’ geluid. De knie zwelt snel op en voelt direct instabiel en pijnlijk aan. Bij strek- en draaibewegingen kan men ‘door de knie zakken’, omdat de voorste kruisband de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer tegenhoudt.
Deze kan als het ware over elkaar heen schuiven. Dit kan in wisselende mate weer een acute toename in pijn en zwelling van de knie geven.

 

 

Voor de behandeling

De diagnose

We stellen de ernst van de aandoening vast via lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld door röntgenfoto’s of een MRI. Met
lichamelijk onderzoek test de orthopedisch chirurg de beweeglijkheid van de knie. Indien het aanvoelt of het onderbeen ‘los’ van het bovenbeen beweegt, kan er sprake zijn van letsel aan de voorste kruisband.

Voorbereiding op de opname

 • U bezoekt de orthopedisch consulente en/of anesthesioloog. Deze bepaalt of u de operatie van een kruisband reconstructie kunt ondergaan en geeft u uitleg over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep van een voorste kruisbandreconstructie.
 • De operatiedag wordt ingepland, de reconstructie vindt plaats in dagbehandeling dit betekent dat u na de ingreep nog enkele uren in de kliniek verblijft.
 • De operatie vindt plaats in de kliniek.
 • Van tevoren moet u loopkrukken regelen, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel. Op de dag van de operatie neemt u deze loopkrukken mee.
 • Denkt u dat u het thuis niet (zonder hulp) gaat redden, bespreek dit dan met de orthopedisch consulente van Medinova. Huishoudelijke hulp/zorg kunt u aanvragen bij het WMO loket in uw eigen gemeente.
 

De behandeling stap voor stap

De behandeling verloopt als volgt:

 • U krijgt een reconstructie van uw voorste kruisband. Hierbij wordt, door middel van een kijkoperatie, de gescheurde kruisband door uw eigen pees of pezen vervangen. 
 • U komt op de operatiedag naar de kliniek en mag na een aantal uur weer naar huis om verder te herstellen.
 • De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik.
 • De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.
 • De gescheurde voorste kruisband wordt gereconstrueerd door middel van één van de volgende technieken:

       Hamstringplastiek techniek
  Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van de hamstring als nieuwe voorste kruisband. Deze wordt uit de achterzijde van het bovenbeen verwijderd, dubbelgevouwen en via twee boorkanalen in het boven- en onderbeen getrokken en vastgezet met een schroef, anker of een klein plaatje. U krijgt een litteken aan de binnenzijde van uw knie.
     Bone-patella-bone techniek
  Bij deze techniek wordt de voorste kruisband hersteld met behulp van een deel van een strekpees van de knieschijf. U krijgt één of twee kleine sneetjes aan de voorzijde van uw knie ter hoogte van de kniepees. Het middelste bot wordt verwijderd. Onder artroscopische controle (kijkoperatie) wordt dit stukje pees op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband vastgezet.
 • De wonden worden gehecht.  
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een reconstructie van de voorste kruisband spoedig verloopt.

U mag verwachten dat de knie weer stabiel wordt. Wel moet u zich realiseren dat het een lang en intensief traject is waarin ook
veel van u wordt verwacht in de vorm van veel oefenen. Een knie waarin forse kraakbeenschade wordt geconstateerd, zal mogelijk niet geheel pijnvrij worden en/of blijven. Uw behandelend orthopedisch chirurg bespreekt het te verwachten resultaat met u.

Download hier de infographic over alle wetenswaardigheden over voorste kruisband letsel.

Infographic

Alternatieve behandelingen

Bent u nog niet uitgegroeid of heeft u begeleidend letsel? Dan gelden mogelijk andere overwegingen. De Consultkaart kan helpen als u en uw arts de keuze bespreken tussen revalideren of een operatie met revalidatie.

Bekijk hier de consultkaart voorste kruisband letsel van de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten en de NOV.

 

 

De herstelperiode

De herstelperiode na een voorste kruisbandreconstructie neemt enkele maanden in beslag en verloopt in grote lijnen als volgt:

 • U mag na de operatie dezelfde dag naar huis.
 • Het herstel vindt plaats onder begeleiding van de fysiotherapeut. Deze zal ook het hervatten van sporten coördineren. Het lange
  oefentraject zorgt ervoor dat de functie van de knie en de belastbaarheid van de nieuwe kruisband goed herstellen.
 • U loopt drie tot zes weken met krukken. De fysiotherapeut bespreekt met u hoe en wanneer het lopen met krukken kan worden afgebouwd.
 • De knie zal de eerste tijd dik en gevoelig zijn. Vooral de eerste dagen zorgt de pijn en zwelling voor ongemak. Ook door belasten/oefenen kan de zwelling toenemen.
 • Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. Dit is
  doorgaans na drie tot zes weken na de operatie.


 

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties, dus ook bij de voorste kruisbandreconstructie, al is de kans op een complicatie bij deze ingreep gering. 
Overleg bij onderstaande complicaties met uw orthopedisch chirurg voor eventuele behandeling:

 • Nabloeding van de wondjes of in de knie
 • De wondjes blijven soms lang gevoelig; of de huid rond de wondjes voelt doof aan
 • Er kan een trombosebeen of longembolie ontstaan. Ter preventie hiervan krijgt u bloedverdunners voorgeschreven
 • Infectie van het kniegewricht
 • Schade door de operatie aan structuren rond de knie, zoals zenuwen of bloedvaten. Dit is zeer zeldzaam.
 • Mogelijk kan tijdelijk of blijvend dof gevoel optreden (hyposensibiliteit) door twee huidzenuwen. 
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Wanneer een voorste kruisband is afgescheurd of volledig uitgerekt, is er een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht en kunnen symptomen optreden zoals een gevoel van doorzakken, pijn of blokkeren. Voor actieve contactsporters zoals voetballers, basketballers, hockeyers, volleyballers en handballers is er tevens een verhoogd risico op beschadiging van een meniscus of van het kraakbeen. Hetzelfde geldt voor mensen die in hun beroep lichamelijk actief zijn zoals politiemensen, bouwvakkers en mensen in verzorgende beroepen.

Aangezien de knie binnen enkele uren erg pijnlijk wordt, zal over het algemeen vrij snel een huisarts worden geraadpleegd. Het onderzoek zal door uw huisarts moeilijk uit te voeren zijn door de pijn die u heeft. De knie kan niet goed bewogen worden en de testen om te beoordelen of er een instabiliteit bestaat kunnen niet goed uitgevoerd worden.

Röntgenfoto’s hebben bij bandletsel over het algemeel geen zin (banden zie je niet op de röntgenfoto's). Een MRI kan uitsluitsel geven. Op de MRI zie je naast het bot ook de banden, meniscus, spieren en kraakbeen.

Een gescheurde kruisband herstelt niet vanzelf. Bij klachten van instabiliteit die de normale dagelijkse activiteiten (zoals werk en sport) beperken of onmogelijk maken kan een voorste kruisband reconstructie worden gedaan. Hierbij wordt arthroscopisch (kijkoperatie) de gescheurde kruisband door uw eigen pees of pezen vervangen. De twee meest gebruikte technieken zijn met de hamstringplastiek of het herstellen met behulp van een deel van de strekpees van de knieschijf ook wel bone-patella-bone techniek genoemd. Beide operatie technieken hebben vergelijkbare resultaten.

Van oudsher zijn de resultaten hiervan matig tot slecht: Een gescheurde kruisband geneest wel deels, maar veelal niet stabiel genoeg. De nieuwste ontwikkelingen tonen voorzichtig aan dat als een kruisband binnen drie weken wordt geopereerd er mogelijk toch weer een stabiele situatie kan ontstaan. Na die drie weken is het herstelvermogen niet toereikend meer en wordt er gekozen voor een reconstructie met een nieuwe pees. Wanneer en welke operatie zinvol is, hangt van verschillende factoren af. De behandelend artsen zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zullen met al hun ervaring en expertise de juiste methode voorstellen.

Dit wordt per patiënt bekeken door de  orthopedisch chirurg, want er zijn vele factoren die hierbij een rol spelen. 

De eerste dagen na de operatie bent u niet zo mobiel als anders. Het is dan prettig als familie of vrienden een handje kunnen helpen. De eerste nacht na de operatie mag u niet alleen zijn.

Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. Dit is meestal
na een week of drie tot zes. Fietsen op een hometrainer zult u de tweede week na uw operatie al doen, maar buiten fietsen mag u
pas als u zelfstandig zonder krukken loopt, uw knie voldoende kunt buigen en op één been in balans kan staan. Sportactiviteiten
kunnen worden hervat in overleg met uw orthopedisch chirurg en/of fysiotherapeut.

Ja, de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie gaat onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het is aan te bevelen al de keuze voor een (sport) fysiotherapeut te maken voordat u wordt geopereerd, zodat u na de operatie snel aan de slag kunt.

In principe mag u uw knie meteen nagenoeg volledig belasten, met krukken. Alleen zal het in de praktijk de eerste twee weken, in
verband met de zwelling, wat lastig zijn. De krukken gebruikt u drie tot zes weken. 

Neemt u dan telefonisch of via e-mail contact op met de kliniek. Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed het verwachte resultaat van de ingreep met u. 

De operatie gebeurt onder verdoving. Om te voorkomen dat de maaginhoud in de longen kan komen, moet de maag leeg moet zijn
voor de operatie.

De operatie duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. De opname in de kliniek is meestal enkele uren. U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen en/of de Medinova App te downloaden. Voor eventuele vragen kunt u telefonisch of via e-mail contact opnemen met de Medinova kliniek.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF