Welke rug- en nekoperaties voert Medinova uit?

Afspraak binnen een week
Klantwaardering 9,1
Uw zorgverzekeraar vergoedt 100%
Medische top specialisten
 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

U heeft last van uw rug?

De anatomie van de rug

De wervelkolom bestaat uit wervels van bot die met elkaar verbonden zijn door spieren, pezen en stevige banden. Tussen elke twee wervels bevindt zich een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf (ook wel discus genaamd) bestaat uit een zachte kern die omgeven is door vezelachtige ringen. Deze tussenwervelschijf maakt bewegingen mogelijk van de rug en heeft een schokbrekende functie. Achter de wervels liggen alle zenuwen bij elkaar, het ruggenmerg. Bij elke wervel komen links en rechts van het midden twee zenuwen naar buiten. Deze zorgen voor het gevoel en de beweging in een deel van het linker- of rechterbeen.

Veel mensen lopen rond met rugklachten. Rugpijn is heel vervelend en de oorzaak is vaak lastig te achterhalen. In veel gevallen trekt de pijn na verloop van tijd weg, maar bij sommige mensen blijven de klachten aanhouden.

Wat is de oorzaak van rugpijn?

Rugpijn kan meerdere oorzaken hebben. In sommige gevallen is er sprake van een afgegleden rugwervel of slijtage aan één van de tussenwervelschijven. Als er naast pijn in de rug sprake is van uitstraling naar een been kan er sprake zijn van een lage rughernia of een wervelkanaalvernauwing (kanaalstenose).

In Kliniek Klein Rosendael en Kliniek Breda werken orthopedisch chirurgen en een neurochirurg die hun uiterste best zullen doen de oorzaak van uw pijn vast te stellen en deze weg te nemen.

U heeft last van uw nek?

De anatomie van de halswervelkolom

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheid bestaat tussen de atlas en de draaier, resp. de eerste en tweede nekwervel. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. De beweeglijkheid tussen twee nekwervels is maar gering, maximaal niet meer dan 5 graden. 

In het wervelkanaal verloopt het ruggenmerg, en telkens tussen twee wervels verlaten links en rechts twee zenuwwortels het wervelkanaal.

Nekpijn is heel vervelend en de oorzaak is vaak lastig te achterhalen. In veel gevallen trekt de pijn na verloop van tijd weg, maar bij sommige mensen blijven de klachten aanhouden. Om te achterhalen waar de pijn in de nek door veroorzaakt wordt, eerst een korte blik op de anatomie van de halswervelkolom.

 

Welke rug- en nekklachten en behandelingen zijn er?

Hernia - endoscopische behandeling of open hernia methode
Een hernia gaat vaak samen met hevige rugpijn, vaak in combinatie met uitstraling in het been. Vaak is er ook sprake van een doof gevoel in het been en soms zelfs krachtverlies.

Kanaalstenoseendoscopische behandeling of open hernia methode
Door een stenose kan er druk ontstaan op de passerende zenuwen in het wervelkanaal. Pijn in de rug met uitstraling naar één of beide benen komt met name vaak voor bij oudere mensen. De pijn verergert door staan en lopen en gaat weer over bij voorover buigen of zitten.

Sponylodese
Bij spondylolisthesis is meestal sprake van pijn in de onderrug, die wordt veroorzaakt door een beklemde zenuw of het bewegen van een instabiele wervel.

Nekhernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten ontstaan. De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 6e en de 7e wervel, maar ze kunnen ook op de andere niveaus voorkomen.

 

Contact of een afspraak maken

U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen of direct een afspraak bij ons maken via de buttons hieronder, meestal kunnen wij uw eerste consult al binnen één week inplannen.

Download informatiefolders

Voor meer informatie per behandeling kunt u onderstaande informatiefolders downloaden.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF