Peesscheur

 

U heeft last van een peesscheur in uw schouder?

Een schoudergewricht bestaat grofweg uit vijf onderdelen: de kop en de kom, de pezen, de slijmbeurs (bursa) en daar boven het dak van bot. Aan de schouder en de kop van de bovenarm hechten verschillende pezen vast (de cuff) waardoor het schoudergewricht kan bewegen. Als er een scheur is ontstaan in deze pezen kan er pijn en krachtsverlies optreden. Bij een scheur in de pezen is het afhankelijk van het soort scheur en de grootte van de scheur of deze direct tijdens een kijkoperatie behandeld kan worden of dat er een aparte operatie wordt ingepland, de zogenaamde cuff repair operatie.

Klachten bij een peesscheur

Pijn in de schouder en de bovenarm. De pijn ontstaat vaak ’s nachts en neemt toe bij het liggen op de schouder. Gebruik van de arm boven schouderniveau geeft pijn en een snel moe gevoel. De kracht die geleverd kan worden neemt af, enerzijds door de scheur en anderzijds door de pijn.

Niet-operatief

Een cuff ruptuur hoeft niet altijd operatief behandeld te worden. Vaak is de eerste stap bij een cuff ruptuur fysiotherapie. Als de schouderspieren in balans terug kunnen komen, kan dit de klachten van een cuff ruptuur volledig verhelpen. Als een slijmbeursontsteking een deel van de klachten mede verklaart, kan een injectie met een pijnstiller en een ontstekingsremmer de behandeling bij een cuff ruptuur ondersteunen. Wanneer een niet-operatieve behandeling de klachten niet wegneemt, kan besloten worden voor een operatie. Het is afhankelijk van het soort scheur en de grootte van de scheur of deze tijdens een kijkoperatie behandeld kan worden of dat er een aparte operatie wordt ingepland, de zogenaamde cuff repair operatie.

 
 

Voor de behandeling

Als er besloten wordt dat een operatie voor u uitkomst biedt bij de klachten die u ondervindt, vindt een aantal voorbereidingen plaats:

 • U bezoekt de anesthesioloog en/of orthopedisch consulente. Deze bepaalt of u de operatie kunt ondergaan en geeft u uitleg  over de verschillende vormen van verdoving en pijnbestrijding, zowel tijdens als na de ingreep. 
 • De operatiedag wordt ingepland.
 • Een behandeling voor cuff repair vindt plaats onder dagbehandeling, wat betekent dat u weer naar huis kunt op de dag dat u behandeld bent.
 • U herstel thuis van de schouderoperatie.
 

De behandeling stap voor stap

De behandeling voor een cuff repair verloopt als volgt:

 • De operatie vindt plaats onder algehele verdoving.  
 • Er zijn twee methodes die worden toegepast bij een cuff repair. Via een cuff repair operatie (open operatie) of middels een kijkoperatie (arthroscopie) kan de scheur worden gehecht. De grootte en de locatie van de scheur bepaalt de methode die wordt toegepast.
 • Bij de cuff repair operatie (open operatie) wordt er een huidsnede van ongeveer vijf centimeter gemaakt, waardoor de gescheurde pees gehecht kan worden.
 • Een scheur in de pezen kan worden gehecht met alleen hechtdraden, of met één of meerdere kleine schroefjes waaraan hechtdraden zitten. Deze schroefjes worden dan in het bot geschroefd om een betere bevestiging te krijgen. Hoe de scheur het beste kan worden gehecht moet vaak ter plekke bekeken worden.
 • De wond wordt gehecht en u krijgt een schoudersling.
 • U komt rustig bij van de verdoving in de uitslaapkamer.
 • Na de operatie krijgt u informatie over het verloop van de operatie.
 • Een cuff repair operatie vindt plaats in dagbehandeling, wat betekent dat u weer naar huis kunt op de dag dat u behandeld bent.
 • Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een cuff repairoperatie spoedig verloopt.
 
 

De herstelperiode

In de weken na de operatie moet de pees weer vastgroeien. Dat kost tijd. Een revalidatieperiode van drie tot zes maanden is
heel gewoon.

De herstelperiode verloopt als volgt:

 • U mag na de cuff repair operatie dezelfde dag naar huis.
 • U verlaat de kliniek met een schoudersling.
 • De fysiotherapeut vertelt welke oefeningen u moet doen. Fysiotherapie is nodig om de spierkracht en coördinatie weer optimaal te krijgen na behandeling van een cuff ruptuur. Pijn en zwelling geven aan dat de grens van het belasten bereikt is. De eerste 24 uur zijn het meest vervelend.
 • Na 24 uur mag het verband van de schouder worden verwijderd.
 • De hechtingen worden na ongeveer 14 dagen bij ons op de polikliniek verwijderd.
 • Gedurende 4 weken na de behandeling van een cuff ruptuur draagt u continu de sling om beweging van uw schouder tot een minimum te beperken.
 • Het is verstandig om de eerste periode na de behandeling van een cuff ruptuur hulp uit uw omgeving te vragen bij zware huishoudelijke klussen en zaken waarbij u 2 armen nodig heeft.
 • Pas na minimaal 6 weken kunt u de arm weer iets gaan belasten, maar de functie is pas na ongeveer een half jaar volledig hersteld. U mag autorijden als uw schouder weer betrouwbaar voelt na behandeling van een cuff ruptuur en dus krachtig en stabiel genoeg is. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet.

 

 

Complicaties

Bij iedere ingreep kunnen complicaties optreden zo ook bij de cuff repair operatie.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Een infectie. Bij koorts of hevige pijn dient u contact op te nemen met uw orthopedisch chirurg.
 • Verstijving van de schouder
 • Nabloeding in de schouder.
 • De wond blijft soms lang gevoelig na behandeling van een cuff ruptuur.
 • Opnieuw een cuff ruptuur van de schouder. Bijvoorbeeld door een ongeval of de matige kwaliteit van het weefsel.
 • Schade door de operatie aan structuren rond de schouder, zoals zenuwen of bloedvaten; dit is zeer zeldzaam.
 • Soms is het resultaat van de hechting van uw cuff ruptuur niet wat u ervan had gehoopt. Het is belangrijk dat u hierover spreekt met uw behandelend orthopeed.
 • Dystrofie.
 • U dient er rekening mee te houden dat het herstel enkele maanden in beslag neemt en dat de revalidatie intensief is. Om tot een optimaal resultaat te komen moet u beslist veel oefenen en de instructies van de fysiotherapeut nauwgezet opvolgen.
 • Uw schouder kan mogelijk niet meer volledig herstellen, maar de meeste pijnklachten kunnen zeker verdwijnen. De kracht in de arm zal over het algemeen sterk verbeteren.

Overleg met uw orthopedisch chirug voor mogelijke behandeling over één van de bovenstaande complicaties.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Klein Rosendael
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rozendaal

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF

Veelgestelde vragen

Nee,  boven de leeftijd van 65 jaar hebben veel mensen al een scheurtje in de pezen van de schoudercuff zonder dat zij daar last van hebben. Daarnaast is niet elke scheur te hechten; het weefsel moet stevig genoeg zijn.

Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt 6 weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het traject na behandeling van een cuff ruptuur neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

De meeste patiënten ervaren een korte verergering van de pijn net na de operatie, waarna de pijn langzaamaan afneemt.

U kunt weer onder douche wanneer het wondgebied volledig droog is, meestal na een paar dagen. Direct na de douche moet u de natte pleister vervangen. Gebruik van zeepproducten rond de wond wordt afgeraden.

U moet erop letten dat het wondgebied schoon en droog blijft. De huid rond de wond kan enige tijd rood en/of geïrriteerd zien, dit neemt af nadat de hechtingen en/of hechtpleisters verwijderd zijn.

De zwelling van de schouder verdwijnt langzaam in de eerste weken na de operatie.

Nee, meestal blijft een milde stijfheid van de schouder ten opzichte van voor het schouderletsel. Daar heeft u in het dagelijkse leven overigens vrijwel geen last van.

De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt  af van het soort werk dat u doet. Overleg met uw bedrijfsarts en uw orthopedisch chirurg.

Vaak kan een cuff herstel via een kijkoperatie worden uitgevoerd, maar soms is het nodig om een kleine snee te maken aan de voorzijde van de schouder om op deze wijze de scheur te hechten.

Wij adviseren u 7 dagen tot tenminste 48 uur voor de geplande operatiedatum te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken de wondgenezing vertraagt en hierdoor kunnen mogelijke complicaties optreden na de operatie.

U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen. Met eventuele vragen kunt u telefonisch of via e-mail contact met uw Medinova kliniek.

 
Klantwaardering

Medinova Kliniek Breda
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Breda

Medinova Kliniek Arnhem
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Arnhem

Medinova Kliniek Zestienhoven
Centrum voor orthopedie en beweging
Locatie: Rotterdam

 
Zorgkaart NederlandPatientenfederatie NPCF