Veelgestelde vragen

Bij artrose in de heup is het verstandig om uw activiteiten aan te passen. Het gebruik van een pijnstiller zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn.

De relatie met overgewicht bestaat vooral bij artrose van de knie, bij de heup is deze relatie niet zo duidelijk. Gewicht verliezen geeft wel vaak al een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner wanneer u een gezond gewicht heeft.

In Nederland worden per jaar ongeveer 23.000 heupprothesen geplaatst. Bij Medinova zijn onze orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting, u bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een heupprothese.

U mag de eerste weken na de operatie niet zelf autorijden, fietsen of sporten. Autorijden en fietsen kunt u hervatten zodra u goed kunt lopen zonder krukken; vaak is dit na ongeveer zes tot acht weken. Sporthervatting doet u in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut.

Zwelling van het been is na de operatie heel gewoon, u zult merken dat dit de eerste weken na de operatie vermindert. Goed oefenen na het krijgen van een heupprothese is belangrijk om de zwelling te verminderen. Ook zal de zwelling verminderen als u geregeld uw been hoog legt.

Alleen bij een ingreep in geïnfecteerd gebied moet antibiotica profylaxe plaatsvinden. Bij andere ingrepen en bij tandheelkundige ingrepen in niet geïnfecteerd gebied hoeft geen antibiotica toegediend te worden. Bij een wortelkanaal behandeling bijvoorbeeld is vaak sprake van en lokaal abces. Uw behandelend arts / tandarts kan hiervoor een recept uitschrijven.