Veelgestelde vragen

We rekenen op ongeveer 10-15 jaar van een schouderprothese, maar bij zware belasting kan dit minder zijn.

Nee, boven de leeftijd van 65 jaar hebben veel mensen al een scheurtje in de pezen van de schoudercuff zonder dat zij daar last van hebben. Daarnaast is niet elke scheur te hechten; het weefsel moet stevig genoeg zijn.

Dit herstel vergt vrij veel tijd. De schouder krijgt zes weken rust zodat littekenweefsel kan worden gevormd. Daarna wordt de beweging en belasting langzaam opgebouwd. Het traject na de neemt meerdere maanden in beslag en vraagt ook uw inzet met betrekking tot de oefentherapie.

Pijnstillers kunnen helpen bij een frozen shoulder, vooral voor comfort en om eventuele oefentherapie te ondersteunen. Een injectie met ontstekingsremmers in het gewricht kan de ontstekingsreactie dempen en op die wijze de klachten verminderen. Uiteindelijk is tijd de belangrijkste factor bij het herstel van een frozen shoulder.

In Nederland worden per jaar ongeveer 1.500 schouderprotheses geplaatst.

Alleen bij een ingreep in geïnfecteerd gebied moet antibiotica profylaxe plaatsvinden. Bij andere ingrepen en bij tandheelkundige ingrepen in niet geïnfecteerd gebied hoeft geen antibiotica toegediend te worden. Bij een wortelkanaal behandeling bijvoorbeeld is vaak sprake van en lokaal abces. Uw behandelend arts / tandarts kan hiervoor een recept uitschrijven.